Basic Knowledge About Silicone Products

- Sep 18, 2020-

  1. Can defective silicone products be recycled for production?

  Answer: No, once a silicone product is molded, it cannot be reversed. If a molded silicone product is defective, it will be scrapped. If it is only slightly poor in appearance, it can still be repaired.


  2. Can the silk screen on silicone products be removed?

  Answer: Yes, after the silicone product has just been screen printed, you can use a dust-free cloth to dip a little white electric oil to wipe the screen printing part before entering the oven. After the silicone button is baked, it is more difficult to remove the screen printing. Sandpaper friction or electric grinding wheel grinding to remove the silk screen. When grinding with electric grinding wheel, pay attention to the technique and strength. Improper operation will cause wear marks on the surface of silicone products.


  3. The production process of silicone products?

  Answer: Customer sample/drawing→design→customer confirmation→opening model→proofing→proofing confirmation→confirm purchase contract→open mass production model→customized production according to contract requirements→QA→assembly and shipment.


  4. The production process of silicone products?

  Answer: Prepare materials→mixing→forming→vulcanization→silk printing→spraying→dismantling and trimming→packing.


  5. How can the surface of silicone products be treated?

  Answer: ①Spray the hand-feeling oil, as the name suggests, make the product feel good to the touch. ②, spray oil and laser engraving, after trimming the sides of the silicone sleeve, spray a layer of colored ink on the surface of the silicone product, and then laser emit the pattern. ③Dip glue, drop colored liquid glue on the trimmed silicone sleeve to make a pattern. ④Color printing, printing arbitrary color patterns on the trimmed silicone products. This process can make the silicone sleeve not only beautiful but also more three-dimensional.



  6. Silicone products have peculiar smell, are they harmful to human body?

  Answer: The main reason for the odor is the odor emitted by the raw material after the normal high temperature when the machine is hot-pressed. Generally speaking, the odor will gradually disappear after three or four days of cooling. Since the raw material of silica gel is a non-toxic, tasteless and environmentally friendly product, it will not cause harm to the human body.



  7. What causes the poor size of silicone products?

  Answer: When the molding pressure is too high, it will cause the size of the silicone product to be too long. When the pressure is too low, the size of the silicone product will be too small, the thickness will be too thick, and the molding will discharge too much rubber, which will cause the silicone product to bubble (wind ). The load of the silicone button is too high, and the size of the silicone product is too large.



  8. What causes the screen printing characters on the surface of silicone products to drop?

  Answer: ①The surface of the silica gel product is too dirty, which hinders the adsorption of the screen printing ink and silica gel. ②Insufficient baking time or temperature after screen printing. ③The quality problem of the screen printing ink itself.



  9. What are the main inspection items for the appearance of silicone products?

  Answer: Mainly check whether there is a difference in the color of the product, whether the burrs are trimmed, whether the product is broken, whether the silk screen characters are offset, whether there are impurities or smudges on the surface.



  10. What are the advantages of silicone products?

  Answer: ①Environmental protection. Silica gel itself is environmentally friendly and non-toxic. It does not produce any toxic and harmful substances from the raw material entering the factory to the finished product shipment. ②Strong toughness and long service life. ③The hand feels delicate, soft, comfortable and smooth. ④ It is cheap and versatile.